string(2) "tr"
Gantt şeması, neredeyse her büyüklükte ve sektördeki işletmeler tarafından benimsenen yaygın çevrimiçi proje yönetim araçları arasında yer alır. Hâlihazırda bir proje yöneticisi olarak çalışıyor veya bir proje yönetim aracını kullanıyorsanız bu terimi zaten duymuşsunuzdur. Ekiplerin proje planlama ve yönetiminde yüksek verimlilik sağlayan Gantt şeması temel olarak görsel tabanlı bir araçtır. Kullanım kolaylığı, düşük maliyeti ve görselleştirme tekniği sayesinde birçok ekibin gözdesidir.
Bu yazımızda, Gantt şemasının ne olduğuna ve proje yönetimine ne gibi avantajlar getirdiğine göz atacağız. Ayrıca 2025 yılında öne çıkan en iyi 6 çevrimiçi proje yönetim aracıyla Gantt şemasını nasıl kullanabileceğinizi inceleyeceğiz.
Herhangi bir proje yönetim yazılımında arayacağınız en faydalı araçlardan biri Gantt şeması olacaktır. Peki popülerliği ile öne çıkan Gantt şeması nedir? Gelin, kısa bir tarih turu yapalım.
Gantt şeması, şaşırtıcı olsa da soyadı Gantt olan vizyoner bir kişi tarafından icat edilmemiştir. Aslında ilk olarak Polonyalı mühendis Karol Adamiecki tarafından ortaya atılıyor. Karol, bir çelik fabrikasında üst düzey bir yönetici olarak çalışırken işlerini düzenleyecek ve performansı artıracak yenilikçi araçlar peşine düşüyor. Bu yenilikçi araçlar ise ABD'li proje yönetim danışmanı ve mühendisi Henry Gantt'ın ilgisini çekiyor.
Henry Gantt, Adamiecki'nin keşiflerinden ilham alarak bu yenilikçi araçları geliştiriyor ve Batılı şirketler arasında yayıyor. 20. yüzyılın başlarında elle çizilen Gantt şemaları üzerinde değişiklik veya güncelleme yapmak oldukça zordu. Ancak iş süreçlerinin dijitalleşmesi sayesinde Gantt şemalarının popülerliği zirve yapmıştır.
Bir Gantt şeması, iki eksen boyunca inşa edilmiş bir tablodur; yatay eksen zaman ölçeğini, dikey eksen ise yerine getirilmesi gereken görevleri gösterir. Temel amaçları, karmaşık projeleri takip etmesi kolay bir plana dönüştürmenizi sağlamaktır. Bu plan ise şunları içerir:
Gantt şeması proje veya ekip ihtiyaçlarına özel olarak kişiselleştirilebilir. Örneğin tam zamanında tamamlanması gereken görevleri "kritik", yeniden planlanabilecek olanları ise "kritik olmayan" olarak işaretleyebilirsiniz. Bir Gantt şeması planlaması yapmak, çalışanların darboğazlardan kaçınmasını ve iş akışından çıkarılabilecek gereksiz görevleri hemen tespit etmesini sağlar.
Görevler üst üste binebilir; dolayısıyla bir görev listesi oluşturabilir, bunları birbiriyle bağlayabilir veya gruplandırabilirsiniz. Proje yönetim sistemleri ile gelen Gantt şemaları üzerinde aşağıdaki temel bileşenler yer alır:
Artık Gantt şemasının önemli bir proje yönetim ve planlama aracı olduğunu biliyoruz. Peki neden kullanmamız gerektiğini tam olarak biliyor muyuz?
Proje yönetiminde Gantt şemaları, bir projeyi zaman içinde görsel olarak temsil etmek için kullanılır. Teslimatlar, son tarihler, bağımlılıklar ve kaynak atamaları gibi görevlerin etkili bir şekilde dağıtılmasına ve yönetilmesine yardımcı olur.
Gantt şemaları herhangi bir sektörde kolayca kullanılabilir. Aynı zamanda ekip üyelerinin üretkenliğini ve verimliliğini artırmak adına da harika bir araçtır.
İnsanların %82'si herhangi bir zaman yönetimi aracına sahip değil. Bunun yerine bir liste veya e-posta gelen kutusunu kullanıyorlar. Peki bir proje kapsamında bu ne kadar etkili olabilir?
Gantt şeması proje yönetimi kapsamında zaman yönetimini kolaylaştırır. Projenin tek bir görünümünü sunmakla kalmaz, aynı zamanda tüm ekip üyeleri için etkili bir planlama sağlar. Proje yöneticileri görevleri ve alt görevleri planlar, ekip üyeleri bireysel ilerlemelerini takip edebilir ve tüm proje son teslim tarihlerine göre zamanında teslim edilebilir.
Bağımlılıklar, sırayla gerçekleştirilmesi gereken görevlerdir. Proje gantt şeması üst üste binen görev ve bağımlılıkları görsel olarak yönetmenize, potansiyel riskleri ve gecikmeleri görmenize yardımcı olur. Ayrıca birbirine bağımlı görevler için, ilgili kişilerin performansını da takip etmenizi sağlar. Çünkü bu görevler arasında "bitmeden başlamaz" kuralı vardır. Dolayısıyla bir görevin sorunsuz bir şekilde tamamlanması, bir diğer görevin başlaması adına son derece önemlidir. Gantt şeması tüm bu süreci kolayca yönetmek için oldukça etkilidir.
Sizce kaç şirket projelerini her zaman veya genellikle zamanında tamamlıyordur? Yapılan bir araştırmaya göre, şirketlerin yalnızca %34'ü projelerini zamanında tamamlıyor. Yani şirketlerin çoğunluğu proje teslim tarihlerinde sıkıntılar yaşıyor. Bunun temel sebepleri arasında ise projeye başlarken net bir plan belirlenmemesi ve ilerlemenin takip edilmemesi yer alıyor.
Gantt şemaları, proje planlamasını basitleştirerek net ve sağlam bir zemin hazırlıyor. Karmaşık bir iş planlamasını kolayca yönetmek için;
Proje yönetimi Gantt şeması ekibinizdeki herkesin erişimine açıktır. Kimin ne için sorumlu olduğunun net bir şekilde görülmesine yardımcı olur. Sadece şeffaf bir çalışma ortamı yaratmakla kalmaz, aynı zamanda takım çalışması ve hesap verilebilirliği de artırır. Karmaşık projelerde, ekip üyeleri aynı anda birden fazla görev üzerinde çalışabilir. Proje yöneticileri gerçek zamanlı olarak verimliliği takip edebilir ve tamamlanan kilometre taşları için çalışanlara hak ettikleri desteği sağlayabilir.
Gantt şemaları, tüm ekip ve yöneticileri bir araya getiren önemli bir proje yönetim aracı olarak öne çıkmaya devam eder. Şimdi gelin, işletmeniz için en iyi Gantt şeması proje yönetim yazılımlarını birlikte keşfedelim.
"Gantt şeması yazılımı" ifadesi, "proje yönetimi yazılımı" ve "proje yönetimi şeması" ile eş anlamlıdır. Eskiden, Gantt şemalarının ilk uygulamaları küçük ve orta ölçekli işletmelerin bireysel planlama ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılırdı. Mesela bir yönetici, masaüstü bir program üzerinden projenin detaylarını tek tek girer, görevler ve aralarındaki bağımlılıkları not alırdı. Ardından hazırladığı planı e-posta ile ilgili kişilere yollardı. O zamanlar bu tür proje yönetim araçları tam lisans ücreti ödenerek satın alınırdı. Ancak programlar gerçek zamanlı olarak güncelleme almadığından ötürü yeni gelişmelere uyum sağlayamazdı.
Günümüzde ise hikâye bambaşka. Artık teknolojinin sunduğu nimetlerden faydalanıyoruz. Bulut tabanlı proje yönetim programları sayesinde aylık veya yıllık abonelik alıyoruz ve hep güncel özelliklere erişim elde ediyoruz. Yöneticiler, dünyanın dört bir yanında yer alan ekip üyeleri ile aynı anda proje üzerinde çalışabiliyor. Ayrıca yapay zekâ destekli otomatik görev atamaları ve proje takibi sayesinde işler çok daha hızlı ve verimli yürütülebiliyor.
Sizin için hazırladığımız bu liste, ihtiyaç duyulan tüm özellikleri ücretsiz olarak kullanmanızı sağlayacak çözümler içeriyor.
Bitrix24 ile, Excel veya Google Sheets'te bulunan herhangi bir klasik şablonun ötesine geçen ve önden gitme, gecikme ve dört bağımlılık türünü destekleyen Gantt şeması hazırlama çözümüne ne dersiniz?
Öne çıkan avantajları şunlardır:
Hazırladığınız Gantt şemasını yakınlaştırıp uzaklaştırabiliyorsunuz. Kullanımı kolay arayüz sayesinde her detaya kolayca erişim sağlamak mümkün. Ayrıca kendi projeleriniz, ekibiniz veya sorumlu olduğunuz projeler için Gantt şemalarını hızlıca oluşturabilir ve farklı şemalar arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz. Eklenen her görevle birlikte zaman izleme özelliği de aktif hâle gelir. Bu sayede her görevde ne kadar zaman harcandığını görebilirsiniz.
Diğer Bitrix24 çözümleri ile birlikte gelen yapay zekâ destekli Gantt şemasını kullanmak için herhangi bir kuruluma gerek yok. Görevler eklendiğinde Gantt şeması da otomatik olarak oluşacaktır. Gantt şeması görünümü yerine zaman çizelgesini de seçerek ihtiyaca göre arayüz ayarlaması yapabilirsiniz.
Bitrix24 ile Proje Yönetiminizi Bir Üst Seviyeye Taşıyın!
Hemen Dene!TeamGantt, görsel zaman çizelgesini öne çıkaran plan odaklı bir zaman yönetimi yazılımıdır. Sürükle-bırak planlama özelliği ile hızla Gantt şeması oluşturmanızı sağlar.
Öne çıkan avantajları:
TeamGantt, çok fonksiyonlu ekiplerin yönetimini kolay ve uygun maliyetli hâle getirmek için geniş bir araç yelpazesine sahip. Proje sağlık raporu sayesinde hangi görevlerin geciktiğini tek bir bakışta sunar. Gantt şeması ile planlarınızı kolay bir şekilde oluşturmanıza, paylaşmanıza ve güncellemenize olanak tanır.
Küçük veya orta ölçekli işletmeler için iyi bir zaman yönetim aracı olarak öne çıkan Agantty ile sınırsız proje oluşturabilir, görevleri ve ekipleri kolayca yönetebilirsiniz.
Öne çıkan avantajları:
Agantty, Dropbox ve Google Drive üzerinden direkt olarak belge yüklemenize de izin veriyor. Ayrıca Google Calendar veya Excel üzerinden görevleri senkronize edebiliyorsunuz. Ücretsiz bir Gantt şeması olarak geniş bir proje yönetim aracına sahip olması da listenin yıldız yazılımlarından biri olmasını sağlıyor. Ancak uygulama içi sohbet özelliğinin olmaması, çalışanların projeler üzerinde gerçek zamanlı olarak iş birliği yapmasını zorlaştırıyor.
Instagantt, proje yönetimi ve iş birliği araçları ile iyi bir seçenek olarak tercih edilebilir. Özellikle en yeni özellikleri sunan yapay zekâ asistanları ile, Gantt şemalarını en hızlı şekilde yaratmanıza olanak tanıyor. Gantt şeması oluşturma aracı, sürükle-bırak arayüzünün yanı sıra Kanban panosu görünümüne de hızlıca geçiş yapmanızı sağlıyor.
Öne çıkan avantajları şöyle:
Instagantt aynı zamanda güçlü iş birliği araçları da sunuyor. Ancak sadece Asana hesabınız varsa bu özelliklerden faydalanabiliyorsunuz.
Redbooth, birden fazla görev ve bağımlılığın aynı anda yürütülmesi adına esnek bir proje yönetimi yazılımı olarak öne çıkıyor. Mevcut projenin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlarken aynı zamanda hazır şablonlar sunarak yönetimi kolaylaştırıyor.
Öne çıkan avantajları:
Redbooth, ücretsiz bir proje yönetim aracı olmakla birlikte, genellikle küçük ekipler için ideal çözümlere sahip. Entegrasyon özellikleri oldukça güçlü olsa da iş birliği özelliklerinin tamamını kullanmak için ücretli plana geçiş yapmanız gerekiyor.
GanttPRO her ne kadar güçlü araçlara sahip olursa olsun sadece 14 günlük bir ücretsiz sürüm sunuyor. Ancak küçükten büyüğe kadar her ölçekteki işletme için kullanıcı dostu bir Gantt şeması yazılımı olarak popülerliğini de koruyor.
Ücretli olmasını bir kenara koyarsak, karmaşık görevlerin yönetiminde oldukça başarılı:
Ücretsiz seçenekler arasında yer alan listenin diğer yazılımlarına göre ücretli bir plan sunması GanttPro'nun en büyük eksisi diyebiliriz. Ayrıca entegrasyon özelliklerinde de diğerleri kadar güçlü seçenekler sunmuyor.
Bitrix24, en iyi Gantt şeması yazılımı olarak listenin birincisi olmayı başarıyor. Bunu sadece sonsuza kadar ücretsiz planıyla değil küçük, orta ve büyük her ölçekteki işlemenin ihtiyaç duyduğu görev yönetim araçları sunmakla sağlıyor. Böylece projenin veya ekibin ne kadar karmaşık olduğu hiçbir engel teşkil etmiyor.
Bitrix24 araçları projenin her aşamasına hâkim olmanızı sağlayan çözümler geliştirir. CRM, iş birliği araçları, proje yönetimi ve daha fazla özellikle entegre bir sistem sunar. Bitrix24 proje yönetimi araçlarını hemen kullanmaya başlamak için kayıt işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Bitrix24 ile Proje Yönetiminizi Bir Üst Seviyeye Taşıyın!
Hemen Dene!Gantt şeması, proje yönetiminde görevleri ve hedefleri belirlenen zaman çerçevesinde tamamlamak ve takip etmek için kullanılan popüler araçlardan biridir.
Gantt şeması manuel olarak oluşturulabilir. Ancak hızlı ve kolay bir şekilde oluşturmak için ücretsiz Gantt şeması yazılımı araçlarından faydalanabilirsiniz. Bu yazılımlar ile görevlerinizi zaman çizelgesine yerleştirir ve görevler arasındaki bağımlılıkları tanımlarsınız.
Yaklaşan görevleri, son teslim tarihlerini ve sonraki planlanan adımları hem net hem de görsel bir şekilde görmenizi ve yönetmenizi sağlar.
Bitrix24 ücretsiz Gantt şeması aracı olarak otomatik görev atamaları yapmanız, görevlerin başlangıç ve bitiş tarihlerini belirlemeniz, ekip üyelerini ve bağımlılıkları yönetmeniz için en iyi yazılımdır.
15.000.000 'dan fazla şirket tarafından güvenilir